Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
  • בקניה מעל 299 שליח חינם, מעל 199₪ שליח ב-9.9₪
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

איך למנוע ראש שטוח- פלגיוצפליה

אז קודם כמה מילים על מה זה  בכלל פלגיוצפליה ואיך נוצר ראש שטוח.

פלגיוצפליה (ראש עקום) הינה תופעה בה ישנה השטחה של גולגולת התינוק מאחור בצד אחד ובליטה של המצח מהצד הנגדי מלפנים. תופעה זו הפכה שכיחה אצל תינוקות מאז הורה משרד הבריאות העולמי ב1992 על תנוחת שינה בשכיבה על הגב (זאת בכדי למנוע מוות בעריסה). מאז הנחיה זו עלו מימדי התופעה פי 5 וכיום תינוק 1 מכול 6- תינוקות  סובל מפלגיוצפליה. מחקרים מקיפים שנעשו מצאו כי גורם הסיכון העיקרי הוא שכיבה על הגב בשינה. גלגלת התינוק כמו שאר עצמותיו היא רכה ואינה גרמית ועל כן מושפעת בקלות ובמהירות מלחץ. מסיבה זו כאשר תינוק שוכב זמן ממושך במנח אחד, אותו אזור שמקבל את הלחץ "נמעך" ונוצרת פלגיוצפליה.

פלגיוצפליה וטורטיקוליס

פלגיוצפליה נלווית פעמים רבות לטורטיקוליס (צוואר מסובב ובעצם אסימטריה בתנועות הצוואר ), מאחר שרוב התינוקות  נולדים עם אסימטריות קלות והעדפות לסיבוב ראש לצד אחד, הרי שאם לא תוקדש תשומת לב להעדפה זו סביר להניח כי הטורטיקוליס ילווה בפלגיוצפליה. מצב זה מקשה על התינוק משום שהראש כמו "כדור מעוך" נוטה להתגלגל לצד השטוח ושוב גובר שם הלחץ.  הפלגוצפליה יוצרת מעין מדרגה קטנה בגלגלת  שמקשה על התינוק לסובב ראש לצד שני. מומלץ כי כל תינוק עם השטחת גלגלת ייבדק על ידי פיזיותרפיסט לשלול טורטיקוליס ויקבל הדרכה מותאמת אישית.

מניעה – זה שם המשחק!!!!

אז מה כדאי להורים לעשות כדי להימנע ממצב זה? מצד אחד על מנת להפחית סיכון למוות בעריסה יש להשכיב על הגב בזמן שינה, ומצד שני השכבה ממושכת על הגב עלולה לגרום להווצרות  פלגיוצפליה .

הפתרון פשוט למדי ויש להתחילו מהימים הראשונים לחייו של התינוק. כפי שנכתב לרוב התינוקות בצאתם מרחם אימם ישנה העדפה לסיבוב ראש לצד מסוים . התינוק הצעיר רוב הזמן ישן ומאחר שאין לו שליטת ראש, הראש נופל הצידה כאמור לרוב לאותו צד.

ולכן  :

  1. בזמן שכיבה על הגב חשוב להקפיד להניח את התינוק כך שראשו יהיה מסובב בכל פעם לצד אחר וכן להקפיד לעיתים על שכיבה כשהראש במרכז.
  2. מומלץ לשנות את מיקום התינוק בעריסה על מנת שהתינוק יסובב פניו לכיוון אחר כל פעם.
  3. יש להשכיב בערנות ובהשגחה על הבטן מספר פעמים רב ככל הניתן ביום וגם כאן להקפיד שהתינוק יסובב ראש מצד לצד (יכולת שקיימת כבר לילוד) ולבדוק שבכל פעם הוא נח כשראשו על לחי אחרת.
  4. חשוב להקפיד על השכבה על הצדדים בזמן עירות וגם כאן לשים לב שבכל פעם מניחים על צד אחר.

בכל מקרה שמתגלה קושי לבצע את ההמלצות או שהתינוק מראה קושי בסיבוב הראש מצד לצד פנו לרופא הילדים ובקשו בדיקה של  פיזיותרפיסט התפתחותי לקבלת הדרכה ממוקדת לתינוק שלכם.

אורנה זוהר פיזיותרפיסטית התפתחותית והדרכות הורים BPT , MA  בהתפתחות הילד
[email protected]
052-3941707

מערכת NestPlay

מערכת NestPlay

מקום להורים וטף

השאר תגובה

אהבתם? שתפו לחברים

שיתוף ב facebook
שיתוף ב google
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin

פוסטים אחרונים

הצטרפו אלינו

התחל שיחה »
אפשר לעזור?
הי,
הצוות המקצועי של NEST כאן כדי לסייע ולהמליץ. אנו מעניקים מענה אנושי ומבטיחים לענות בהקדם:)
(פניות לאחר שעות הפעילות יענו למחרת)